perjantai 3. maaliskuuta 2017

Ulkoporeallas

Olen saanut parikin sähköpostia, joissa on kysytty käytännön asioita ulkoporealtaaseemme liittyen. Ajattelinkin vastata näihin kysymyksiin ja kertoa altaasta jotain ihan näin yhteisesti.

Meille ulkoporeallas hankittiin viime syyskuussa, joten minulla on vasta noin puolen vuoden kokemus siitä. Sen ajan perusteella arvioituna ulkoporeallas on kuitenkin ollut paras ostoksemme muutamaan vuoteen! Tällä hetkellä meillä viikon yksiä kohokohtia ovat hetket, jolloin lapset ovat nukkumassa ja pääsemme mieheni kanssa kahdestaan pitkän työviikon jälkeen ulkoporealtaaseen kuohuviinilasillisten kanssa tähtitaivaan alle.



Olimme haaveilleet ulkoporealtaasta jo useamman vuoden, selvitelleet eri altaiden ominaisuuksia netistä ja käyneet katsomassa altaita muutamassa myymälässä Keski-Suomessa.  Alkusyksystä huomasimme kaikki haluamamme ominaisuudet sisältävän altaan tarjouksessa, ja pitihän siihen heti tarttua. Altaamme on enintään kuudelle henkilölle, siinä on viisi istumapaikkaa ja yksi makuupaikka. Altaita on kuitenkin saatavissa eri kokoja, yleisimmin 2-8 hengelle. Altaiden ominaisuudet vaihtelevat paljon ja valittavana on mm. erilaisia poreita, ilmakuplien puhallusta, suihkulähteitä, valaisuratkaisuja ja äänentoistoa.

Olimme suunnitelleet ulkoporealtaalle alunperin paikkaa makuuhuoneen ikkunan eteen, johon terassia ei vielä ollut ehditty rakentaa. Pohdinnan jälkeen päädyimme siihen, että paras paikka ulkoporealtaalle olisi kuitenkin terassin oven läheisyydessä. Niinpä vanhaa terassia piti ryhtyä purkamaan, samalla poistettiin kaiteet, jotta altaasta avautuisivat avarat näkymät yli koko puutarhan. Paikalla jo valmiina olleen kivimurskeen päälle asetettiin vielä betonilaatat ja varmistettiin, että alusta on tasainen ja suora. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo paikka on ulkoporealtaalle paras, koska talvipakkasilla ei olisi kiva kulkea uikkareissa ulkona talon toiseen päähän, vaan on mukavampi päästä mahdollisimman nopeasti pulahtamaan lämpimään veteen.



 Kun paikka ulkoporealtaalle oli valmiina, se nostettiin paikoilleen ystävien ja naapureiden auttamana hartiavoimin. Altaamme painaa tyhjänä n. 350 kg ja nostajia taisi olla yhteensä viisi. Ammattilainen kävi tekemässä vielä sähkötyöt. Kiitos vielä kerran kaikille altaan asennuksessa auttaneille!



Koska altaamme on upotettu terassiin, altaan suunta piti suunnitella hyvin, jotta siinä olevalle huoltoluukulle pääsy olisi mahdollisimman helppo. Meillä pari lyhyttä terassilankkua poistamalla saadaan huoltoluukku tarvittaessa esille. Asennuksen ja viimeistelyn jälkeen ulkoporeallas täytettiin vedellä puutarhaletkun avulla ja sitten pääsimme vihdoin jo testaamaan sitä!



Ulkoporeallas on valmiustilassa silloin, kun siinä ei kylvetä, jolloin veden lämpötila on 22-29 astetta. Lämpökansi eristää ja auttaa säilyttämään halutun lämpötilan. Meillä altaan mukana tuli myös kannennostin, joka helpottaa kannen liikuttelua altaan päälle ja pois, mutta se ei ole välttämätön. Vesi lämmitetään sopivan lämpöiseksi kylpemistä varten. Talven aikana olemme lämmittäneet sen 37-38.5 asteiseksi ulkolämpötilasta riippuen, kovemmalla pakkasella olemme lämmittäneet vedenkin lämpimämmäksi. Kylmimmillään olemme kylpeneet -20 asteen pakkasessa ja allas on toiminut hyvin. Talven aikana täällä on ollut pakkasta ajoittain -30 astettakin, ja allas on selvinnyt valmiustilassakin ollessaan näistä ongelmitta.



Ulkoporealtaan hoitaminen on helppoa ja vaivatonta. Altaaseen vaihdetaan vedet kahdesta neljään kertaa vuodessa, vaihtotiheys riippuu vähän käytöstä, mutta tuo vaihtotiheys riittää, jos kylvetään yhdestä kolmeen kertaa viikossa. Meillä on altaassa vielä lokakuussa laitetut vedet ja ne olisi tarkoitus vaihtaa uusiin keväällä. Altaassa käytetään klooria veden desinfioimiseen. Meillä käytössä ovat klooritabletit, mutta klooria myydään myös jauheena. Lisäksi altaassamme on otsonaattori, joka huolehtii osaltaan veden puhtaudesta. Altaassa oleva vedensuodatin pestään juoksevan veden alla kerran kuukaudessa ja vaihdetaan tarpeen mukaan. Veden pH-arvoa seurataan silloin tällöin mittausliuskoilla, jotta pH olisi sopiva kloorin toiminnan kannalta.



Tässä oli lyhyesti ulkoporealtaan asennuksesta, käytöstä ja hoidosta. Toivottavasti tulin vastanneeksi tarpeeksi kattavasti, ja lisääkin saa kysyä, jos jotain jäi kertomatta. :)
Rentouttavaa viikonloppua kaikille!



29 kommenttia:

  1. Varmasti ihana rentoutumispaikka!

    VastaaPoista
  2. Tuolla on mukava katsella tähtitaivasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Viime aikoina on enemmän ollut pilvisiä iltoja, mutta on pilvien kulkuakin kiva seurailla.

      Poista
  3. Varmasti ihana varsinkin pimeinä talvi-iltoina.

    VastaaPoista
  4. Todellinen luxusjuttu lapsiperheelle - kaikki ylellinen siinä käden ulottuvilla! Kirkkaana talviyönä tähtitaivaan alla - voisiko mitään upeampaa olla! Hankintaan ja asennukseen liittyvät asiatiedot ovat perusteellisia ja onpa mukavaa, kun valmistuminen on dokumentoitu noin kivasti! Upeita kylpyhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pirkko! Se on tosiaan kiva, että kotonakin on jotain luksusta, koska nykyisin tulee lähdettyä vähän harvemmin reissuunkin kuin ennen, ja kun oma aika on vähäistä, on ihana viettää se jotenkin erityisellä tavalla.

      Poista
  5. komma kun kaikki postaa kylpyammeen sisältä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein ymmärrä, mitä tällä tarkoitat. Minä ainakaan en altaassa istuessa postaile. Mielestäni puhelin tai muukaan elektroniikka ei kuulu poreallashetkeen.

      Poista
  6. Ensimmäinen kuva kertoo kaiken: parempaa rentoutumispaikkaa ulkosalla ei voisi olla.

    VastaaPoista
  7. Voi hurja miten hieno systeemi ! Aivan ihana.
    Ensimmäinen kuva on täynnä tunnelmaa ❤️

    VastaaPoista
  8. Näillä tiedoilla altaan osto on jo varmasti helpompaa. Tuo arkeen luksusta :)

    VastaaPoista
  9. Oooh, varmasti aivan ihanaa nauttia altaasta ja vielä noin kauniissa ympäristössä. <3
    Loistava tietopaketti kaikille altaan hankkimista harkitseville.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Aivan mahtava poreallas, ihan unelma!!!

    VastaaPoista
  11. Kiitos tästä kattavasta postauksesta, tällainen poreallas kiinnostaisi kovasti :) Meillä on ulkosaunan luona uima-allas, mutta se on tietenkin vain kesäkäytössä ja tottapuhuen suomen kesässä vesi on suurimman osan ajasta tosi KYLMÄÄ! Oletteko vielä seurailleet minkälainen sähkönkulutus tuossa on, kun siinä on talvellakin koko ajan lämpö päällä?

    VastaaPoista
  12. Rikkaiden kotkotuksia. Sitten niitä esitellään kehuja kerjäten.

    VastaaPoista
  13. Allasta hankittaessa kannattaa selvittää myös liikkeen huoltopalvelujen toimivuus, koska yritykset lähtökohtaisesti huoltavat vain omia tai yhteistyökumppaniensa altaita. Tästä syystä Veloxia kannattaa kiertää kaukaa. Heitä ei kiinnosta altaan myynnin jälkeen huolto- tai korjaustyöt, ja on todella vaikea löytää toista yritystä korjaamaan heidän huoltovastuullaan olevia altaita.

    VastaaPoista
  14. Kiitos tietopaketista, poreallas olisi ihanaa arjen luksusta!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...